Crédit Professionel

Beschrijving

Het project omvat de renovatie en uitbreiding van een kantoorgebouw voor BKCP. Het concept voor deze opdracht is gebaseerd op de aanwezigheid van markante architecturale elementen. Het gebouw draagt een architecturale expressie uit die ons doet terugdenken aan de glorieuze jaren ‘60. Door de combinatie van hedendaagse architectuur met de bestaande, kan het gebouw aan een tweede leven beginnen.

Het gebouw, ontworpen door architect Hugo Van Kuyck, werd in 1958 gebouwd voor de SNCI. Het bevindt zich in de luxe handelsbuurt van de Waterloolaan. Dit is een aftakking van de “kleine ring” en vormt een echte ‘carriver’, omringd door handelszaken en hotels die er een gemengde buurt van maken. Het gebouw is niet geklasseerd maar heeft architecturale karakteristieken, die getuigen van de periode waarin het werd opgetrokken.

Het project herziet zowel het gebouw aan de Waterloolaan als het achterliggende ‘Bâtiment de l’Horloge’, waartussen een aansluiting wordt gegenereerd. Het omsloten binnengebied wordt eveneens aangepakt en voorzien van een atrium.

Het gebouw krijgt een nieuwe voorgevel, met ontwikkeling van een commercieel gedeelte op het gelijkvloers en een hoger gelegen kantoorgedeelte. Bij het ontwerp van de voorgevel zochten we naar een gepaste integratie van de gevel in de bestaande context.

De kwaliteiten van het gebouw werden vergroot en het geheel kreeg een frisse en eigentijdse toets. Door het plaatsen van een transparant element, bestaande uit getorste glaslamellen, creëren we een gelaagdheid die het bestaande gebouw verzacht in de context, maar nog steeds haar herkenbaarheid behoudt. Het gebouw vormt zo een gefragmenteerd rustpunt en treedt in dialoog met de continue stroom van urbane beweging.

Map

Google Map